Dit betekenen de symbolen op een behangetiket

 

Bij het kopen van behang is het belangrijk de symbolen op een behangrol te begrijpen. Deze behangsymbolen bevatten belangrijke informatie over het behang en hoe het moet worden aangebracht. In deze blog leggen we uit welke symbolen je op een behangrol tegen kunt komen en wat ze betekenen.

Patroonaansluiting

Het meeste behang heeft een herhalend patroon. Hoe je behangbanen moet positioneren voor een goede patroonaansluiting wordt op de rol aangeduid met het symbool voor patroonaansluiting. Hieronder vind je een uitleg van de vier meest voorkomende patroonovereenkomsten met de bijbehorende symbolen.

Vrij te plakken patroon: als een behang een vrij te plakken patroon heeft, betekent dit dat je bij het plakken niet hoeft te letten op een patroonherhaling. Ook hoef je bij de berekening van het aantal rollen dat je nodig hebt geen rekenning te houden met het patroon.

Recht patroon: als een behang een recht patroon heeft, betekent dit dat het partoon op de eerste behangbaan in een rechte horizontale lijn gelijk moet zijn aan het patroon op de volgende baan. Als een behang een recht patroon heeft, moet je hier ook rekening mee houden bij de berekening van het benodigde aantal behangrollen.

Verspringend patroon: bij een verspringend patroon moet het patroon op de volgende behangbaan lager geplakt worden dan de voorgaande baan. Hoeveel lager je deze baan moet plakken wordt aangegegeven met het getal achter het symbool. Als een behang een verspringend patroon heeft, moet je hier ook rekening mee houden bij de berekening van het benodigde aantal rollen.

Om en om patroon: bij een om en om patroon, ook wel stortend verzet, moet elke baan in tegenovergestelde richting van de vorige baan geplakt worden. Bij een stortend verzet hoef je bij de berekening van het aantal rollen dat je nodig hebt geen rekenning te houden met het patroon.

 

 

patroonaansluiting behangbanen

 

 

Tip: Maak gebruik van onze behangcalculator om uit te rekenen hoeveel behang je nodig hebt. Deze handige tool neemt ook de patroonherhaling mee in de berekening. Je vindt de calculator op elke productpagina.

 

Lijm

wordt de lijm rechtstreeks op de achterkant van het behang aangebracht, waarna je de lijm een tijdje in laat weken. Deze methode gebruik je vooral bij traditionele behangsoorten zoals bij papier- en vinylbehang. Bij het inlijmen van de muur wordt de lijm baan voor baan op de muur aangebracht en breng je het behang direct vanaf de rol op de muur aan. Deze methode wordt gebruikt bij vliesbehang. Tot slot is er ook nog zelfklevend behang, waarbij geen lijm nodig is.

 

lijm aanbrengen bij behangen

 

Meer informatie over het aanbrengen van lijm vind je in onze behanginstructies. 

 

Lichtechtheid

De lichtechtheid van het behang geeft aan hoe goed het behang bestand is tegen verkleuring door licht. Onder invloed van daglicht kan behang namelijk vervagen. Dit is vooral belangrijk wanneer je het behang op een muur plakt waar veel zonlicht op valt.

 

kleurbestendigheid behang

 

Afwasbaarheid

Sommige behangsoorten kun je schoonmaken. Dat is vooral handig wanneer je het behang gebruikt op plekken waar het vatbaar is voor vlekken, zoals in de keuken of kinderkamer. Onderstaande symbolen geven aan of je het behang kunt schoonmaken en zo ja, hoe je dit moet doen.

 

afwasbaarheid